Alla inlägg den 13 maj 2007

Av P - 13 maj 2007 04:39

Uppsala universitet har tvingats ställa in sommarkursen Fjällexkursion till samiska kultplatser efter protester från Gabna sameby. Samerna anser att universitetet inte respekterar samernas heliga platser. - Med facit i hand inser jag att vi borde ha diskuterat planerna med den aktuella samebyn innan kursen spikades. Det är alltid olyckligt att tvingas ställa in en kurs som redan finns i kurskatalogen, säger Eva Hellman, som är universitetslektor i religionshistoria.

En uppgift till UNT att det skulle handla om utgrävningar av samiska kultplatser tillbakavisar hon med bestämdhet.
- Utgrävningar är inget vi sysslar med. Det är arkeologernas uppgift. Vad vi hade tänkt göra var att besöka några ställen som finns nämnda i Ernst Mankers bok samernas heliga platser. Vi skulle mäta in och kartlägga dessa platser men absolut inte röra någonting.
Kännedom om protesterna fick institutionen när sameradion ringde och ville ha en kommentar. Eva Hellman kontaktade då Gabna sameby för att se om kursen skulle gå att rädda. Kunde samebyn hjälpa till att utforma kursen och kanske skicka med en guide? Svaret blev att renarna i området måste få beta i fred och att forskarna borde lämna offerplatserna i fred. De hade redan plundrats.

Ämnet är ingen nyhet för Teologiska institutionen i Uppsala. Under 1980- och 1990-talen gjordes en hel serie sådana exkursioner till heliga platser i Sarek och Padjelanta.
- Nu tyckte vi att det var dags att återuppta exkursionerna för att öka intresset för den samiska religionen. Tyvärr missbedömde vi läget. Under de år som gått sedan förra exkursionen hade det blivit mycket känsligare att studera ett urfolks heliga platser.

Samtidigt tycker Eva Hellman det är bra att vi får en diskussion om det forskningsetiska, vad forskare får studera, om man måste vara same för att få forska kring deras offerplatser. Det handlar i slutänden alltså om forskningens frihet.

Sören Winge

Ovido - Quiz & Flashcards